Endodontologie

Endodontologie is een discipline die wij bij Dent Xperts in Amsterdam Noord uitstekend beheersen!
Onder het zichtbare deel van een tand of kies is de wortel terug te vinden. Elke wortel bestaat uit verschillende wortelkanalen. Endodontologie wordt daarom ook wel wortelkanaabehandeling genoemd.

Deze kanalen zijn gevuld met de pulpa. Deze bestaat op haar beurt uit een combinatie van bindweefsel, zenuwvezels evenals kleine bloedvaten. Tandbederf evenals een lekkende vulling kunnen er voor zorgen dat deze pulpa ontstoken raakt. De wortelkanalen staan in verband met het bot door middel van de wortelpunt. Dit zorgt er voor dat de ontsteking zich uiteindelijk kan uitbreiden tot in dit gebied. Dient u ook een wortelkanaalbehandeling te ondergaan? In dat geval kunt u daarvoor een beroep doen op uw endodontoloog bij Dent Xperts in Amsterdam Noord.

Restauratieve tandheelkunde

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Wanneer u een endodontologie behandeling laat uitvoeren zal er in eerste instantie een röntgenfoto worden gemaakt. Op deze manier kan de actuele staat van de wortelkanalen worden bekeken om te zien waar de ontsteking zich nu precies bevindt. Vanaf het moment dat de endodontoloog de plaatselijke verdoving heeft gegeven zal er voor worden gekozen om via de bovenkant de kies te openen. Vervolgens kan het dode weefsel verwijderd worden.

Nadat bovenstaande is uitgevoerd wordt de kies gereinigd met behulp van kleine vijltjes evenals een desinfecterende vloeistof. Vervolgens zal er worden gecontroleerd of er mogelijk nog sprake is van andere ontstekingen of niet. Op het ogenblik dat de pulp is verwijderd wordt de ontstane ruimte opgevuld met behulp van rubberstiftjes. De afwerking gebeurt vervolgens met een gewone vulling. Is de kies te ernstig verzwakt? In dat geval is het mogelijk dat er gebruik moet worden gemaakt van een kroon.

Endodontologie bij Dent Xperts in Amsterdam Noord is vrijwel pijnloos

Veel mensen stellen zich uiteraard de vraag of een wortelkanaalbehandeling pijnlijk is of niet. Het zal u goed doen om te horen dat dit niet het geval is. De plaatselijke verdoving die wordt toegepast door de endodontoloog zorgt er voor dat deze behandeling vrijwel pijnloos kan worden genoemd. Het is wel zo dat u na afloop van de behandeling geconfronteerd kunt worden met napijn. Deze pijn valt met bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen goed te bestrijden. Blijft de napijn toch langdurig aanhouden? In dat geval spreekt het voor zich dat u met ons contact kunt opnemen!

Hoelang kan een behandeling precies duren?

U dient er rekening mee te houden dat een endodontologische behandeling enige tijd in beslag kan nemen. Voor een wortelkanaalbehandeling geldt dat de tijd die ze in beslag neemt afhankelijk is van het aantal wortelkanalen. Het is namelijk zo dat niet elke tand over eenzelfde hoeveelheid aan kanalen beschikt, in tegendeel. Een gewone tand beschikt doorgaans over één kanaal in de wortel. Kiezen hebben er vaak meerdere. De tijd die een behandeling als deze in beslag neemt kan omwille van deze reden variëren van een half uur tot ongeveer twee uur.

Smiling

Het belang van een tijdige behandeling

Vanaf het moment dat de pulpa ontstoken is zal deze niet meer zonder behandeling genezen. Een alternatief voor het laten uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling is het laten trekken van de tand of kies in kwestie. In sommige gevallen kan dit sowieso de beste oplossing zijn, maar over het algemeen is het altijd beter om uw eigen tanden en kiezen zoveel mogelijk te behouden en dus te kiezen voor een wortelkanaalbehandeling.

Wanneer u op zoek bent naar een deskundige en ervaren endodontoloog in Amsterdam Noord, dan doet u er goed aan om contact met ons op te nemen! Het is mogelijk om een afspraak met ons te maken door het invullen van de online agenda, het onderstaande formulier te gebruiken of door telefonisch contact met ons op te nemen.

Wij zijn aangesloten bij:

knmt-logo

Neem eenvoudig contact op